marți, 27 mai 2014

Cine a inventat ceasul de mana?

  
   Ceasul de mana a fost inventat de... la sfarsitul secolului 19, mai exact in 1868. La momentul respectiv, acesta era considerat un accesoriu feminin (!).

 
Abia la inceputul secolului 20 inventatorul brazilian Alberto Santos-Dumont, care avea nevoie sa verifice ora in timpul zborului ( Dumont lucra la inventia aeroplanului), i-a cerut prietenului sau Louis Cartier un ceas pe care sa il poata utiliza mai usor. Cartier i-a dat acestuia un ceas de mana cu o curea lucrata din piele, de care Dumont nu s-a mai despartit.

Legendarul aviator Santos-Dumont
 
Fiind o figura emblematica in Paris, Cartier a fost curand capabil sa vanda aceste ceasuri si altor persoane, in speta de sex masculin.
 Anul 1904 marcheaza astfel anul nasterii ceasului de mana cu curea din piele, numit Santos de Cartie.
Seria Santos de Cartie

 In timpul Primului Razboi Mondial, ofiterii din toate armatele au constatat ca in timpul confruntarilor, era mult mai convenabil si eficient sa isi arunce privirea la incheietura mainii decat sa caute frenetic in buzunarul jachetei traditionalul ceas de buzunar.
Pe masura ce luptele se dadeau la scara larga, ofiterii de artilerie si infanterie trebuiau sa-si sincronizeze ceasurile pentru a declansa anumite  batalii strategice la momente precise. Astfel, s-a inceput producerea in masa a acestor noi tipuri de ceasuri, mai ieftine si mai ''la indemana'', ideale pentru aceste scopuri.

Odata cu terminarea razboiului , ofiterilor europeni si americani demobilizati li s-a permis sa pastreze noile achizitii, ajutand astfel la popularizarea lor in cultura clasei de mijloc din populatia civila vestica.

Cine a inventat insa ceasul de mana? Raspunsul il veti afla curand! Asa cum istoria in general nu este lipsita de legende si controverse, s-au vehiculat mai multe teorii si in jurul acestei ''inventii'' proaspete, de secol 19.  Astfel, se mai spune ca prima persoana care a purtat un ceas de mana a fost fizicianul francez, Blaise Pascal iar in 1577, Jost Burgi a inventat bratul pentu minute. De asemenea,   Elisabeta I a Angliei ar fi primit un ceas de mână de la Robert Dudley, în 1571, descris ca un ceas de mână. Ceea ce este cert insa, e ca de la început, ceasurile de mână au fost purtate aproape exclusiv de femei! :)
Pana atunci, astept raspunsurile voastre.

Va astept si pe pagina mea de socializare https://www.facebook.com/cristianleather unde puteti lasa raspunsurile sau argumentele voastre. O zi minunata!

Daca esti pasionat de ceasuri, poate arunci o privire si aici: www.facebook.com/cureledeceasdinpiele

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu